Předvánoční hvězdná překvapení

Na prosincové obloze můžeme najít směsku podzimních souhvězdí, která jsou ještě krásně pozorovatelná večer. Celé noci pak dominují souhvězdí zimní a nad ránem se už můžeme kochat dokonce i souhvězdími jara. V první polovině prosince by se nám však mohlo poštěstit zahlédnout kometu C/2021 A1 (Leonard) nebo meteorický roj Geminidy.

Adventní kometa

Na začátku prosince se můžeme pokusit na obloze vyhledat kometu s označením C/2021 A1 (Leonard). Jak na to? Jako orientační bod nám může posloužit velmi známé hvězdné seskupení Velký vůz. Z jeho oje si představme lehký oblouk k velmi zářivě hvězdě, která se jmenuje Arcturus a je to nejzářivější hvězda ze souhvězdí Pastýře.

Kometa se bude bude pohybovat postupně souhvězdími Honících psů přes Pastýře až k souhvězdí Hada. Z počátku nebude nijak jasná, ale v místech, kde je dobrá tma by mohla být pozorovatelná i pouhýma očima, postupně by navíc mohla zjasňovat.

Podrobnější informace o kometě na webu České astronomické společnosti.

 

 Geminidy

Dalším zajímavým úkazem mohou být takzvané padající hvězdy z metorického roje Geminidy. Roj bývá aktivní od 6. do 17. prosince s maximem v noci okolo 14. prosince a v minulých letech byla frekvence meteorů přes 100 za hodinu. Radiantem, tedy místem odkud jakoby vylétají po obloze do všech směrů je souhvězdí Blíženci.